hond rassen  hondenfokker  hondenkennel  oppas hond  hond kopen
WWW.DIERENSPECIAALZAAK.TOPLINK.BE
DIARREE BIJ HONDEN

Dunne ontlasting, gele, groen of zwarte stoelgang of zelfs slijm of bloed in de ontlasting. Diarree bij uw hond kent verschillende oorzaken. Belangrijk genoeg om bij stil te staan. Wat bij harde ontlasting of constipatie?

NORMALE ONTLASTING BIJ HONDEN

Een hond heeft meestal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als je hond dunne stoelgang heeft spreek je van diarree. Als de ontlasting van de hond te dun of brijig is dan spreek je van diarree.

OORZAKEN DIARREE BIJ HONDEN

Oorzaken van acute diarree bij honden:

Verandering van voer is meestal de oorzaak van diarree bij honden.

VOER ALS OORZAAK VOOR DIARREE BIJ HONDEN

Als je hond meer dan 2x per dag slecht gevormde ontlasting heeft en daarbij nog vieze winden laat dan is dat voer niet geschikt voor je hond. Bij een kwalitatief goed voer is de kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer veel hoger dan die van een goedkoper voer. Uw hond zal minder vaak poepen en de ontlasting is beter gevormd. De vacht glanst meer en de hondenlucht wordt minder.

De behandeling bestaat uit een licht verteerbaar voer (bijv ID van Hill's) in kleine hoeveelheden te geven zodat de darmen tot rust komen. Daarbij een middel dat een beschermlaag over de maag en darmen legt en indien nodig het overgeven remmen met medicijnen.

DIARREE BIJ HONDEN DOOR EEN VIRUS

Door besmetting met een virus kan diarree en overgeven optreden. Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken. Bij een diarree bij honden door een virus is de lichaamstemperatuur vaak verhoogd, boven de 39,5! Normaal ligt deze tussen de 38-39 graden celcius (rectaal gemeten). De honden zijn vaak slomer en de diarree gaat vaak gepaard met overgeven. Het braaksel en de diarree kunnen bloederig zijn. Het coronavirus geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging.

Het parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy's aan dood kunnen gaan, komt minder voor. Het parvovirus wordt uitgebannen door het goed vaccineren van de honden. Een goede hygiene is het allerbelangrijkste.

Dezelfde behandeling als hierboven. Indien de hond slecht is wordt er een intraveneus infuus aangelegd. De hond wordt zo slecht omdat het uitgedroogd raakt door het vele vochtverlies en het niet opnemen van vocht en voedingsstoffen.

WORMEN EN DIARREE BIJ HONDEN

Spoelwormen en lintwormen kunnen diarree bij honden verzoorzaken. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Het is noodzakelijk om uw hond daarom meerdere keren per jaar te ontwormen. Pups kunnen in de baarmoeder en via moedermelk besmet raken met wormen. Hierdoor zijn zo'n 90-95% van de puppy's vlak na de geboorte al besmet is met wormen.

DIARREE DOOR GIARDIA

Giardia bestaat uit een meercellig organisme. 20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia. Vooral honden van een hondenfokker of een asiel kunnen gemakkelijk met giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand hebben meer kans op diarree door giardia. Diarree door giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten. De honden besmet met giardia zijn misselijk en geven makkelijk over. Er is vaak sprake van chronische diarree. Met behulp van de Idexx Giardia Snaptest kan een besmetting met giardia worden aangetoond. Als therapie kan er metronidazol of fenbendazol gegeven worden.

DIARREE DOOR VOEDINGSOVERGEVOELIGHEID

Honden kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen. In het maag en darmslijmvlies komen dan teveel lymfoide bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht. Honden gaan dan overgeven en/of hebben diarree. Het gaat om honden met maagdarmklachten, die ook een pijnlijke buik hebben en een borrelende buik. Deze honden zijn vaak stil en teruggetrokken. De diagnose is te stellen door een echo of door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die de hond nog niet eerder gehad heeft. Bijvoorbeeld struisvogelbiefstuk, geit, meerval, konijn met macaroni of rijst. Deze voeding moet gedurende 8-12 weken gegeven worden en indien de klachten weg zijn dan is de diagnose voedingsallergie vastgesteld. Als alternatief kan er voer gegeven worden met gehydrolyseerde eiwitten, zoals Z/D ultra van Hill's. Hierbij zijn de voedselbestanddelen dusdanig klein gemaakt dat ze op de mastcellen maar 1 in plaats van 2 receptoren raken en hierdoor voorkomen dat er histamine uit de mastcellen vrij komt. Het vrijkomen van histamine geeft de allergische/ontstekingsreactie in de darmwand.

BLOED IN ONTLASTING HOND

Bloed bij de ontlasting van een hond kan een verontrustende gebeurtenis zijn, omdat het vaak geassocieerd wordt met kanker. Gelukkig gaat het bij bloed in de ontlasting van de hond meestal om minder erge oorzaken.

Wanneer de ontlasting (helder)rood gekleurd is, dan komt het uit lagere delen van het darmkanaal. Oud bloed uit de hogere delen van het maag-darmkanaal is bijna zwart van kleur. Soms is er bloed op of rond de ontlasting al dan niet met slijm of door de ontlasting heen.

Bloed bij de ontlasting van een hond kan verschillende oorzaken hebben: parvovirus diarree, coronavirusinfectie, parasieten, colitis (dikkedarmontsteking), verwondingen in het spijsverteringskanaal, tumor en anaalklierproblemen.

SLIJM BIJ ONTLASTING HOND

Regelmatig en veel slijm bij de ontlasting is een teken dat er iets mis is met de spijsvertering. Af en toe een klein beetje slijm kan voorkomen en is normaal om de ontlasting te laten verlopen.

GELE, GROENE, WITTE OF ZWARTE ONTLASTING HOND

Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm, maar kan ook voorkomen bij teveel ijzer. Bij onvoldoende galproductie of obstructie van de galwegen kan er wiite ontlasting zijn, doordat de galkleurstoffen, die de ontlasting normaal gesproken zijn donkerbruine kleur geven, niet of onvoldoende aanwezig zijn. Een groene ontlasting wijst juist op een teveel aan gal en een te lange verblijfduur in de darm. Gele ontlasting ontstaat doordat de lever meer afvalstoffen produceert.

HOND EET EIGEN ONTLASTING

Coprofagie is het eten van ontlasting. Voor teven die pups hebben is het natuurlijk om de ontlasting en urine van de pups te nuttigen. Door aan hun achterwerk en uitwendige geslachtsorganen te likken leert de teef haar pups te poepen en te plassen. Door het opruimen van hun uitwerpselen voorkomt zij dat het nest gaat stinken en dat eventuele vijanden haar nest met pups kunnen vinden. Sommige pups kopiŽren dit gedrag van hun moeder en gaan, zodra zij zelfstandig kunnen poepen hun eigen ontlasting opeten. Tegen de tijd dat de pups wat ouder worden stopt dit gedrag veelal automatisch.

In sommige gevallen is het duidelijk dat ontlasting eten wordt veroorzaakt door een te kort aan aandacht. Anderen doen het uit verveling of uit frustratie. Overmatig poep eten lijdt tot een hogere infectiedruk. Als een volwassen hond de gewoonte heeft om poep te eten is dit heel moeilijk af te leren. Voorkomen van ontlasting eten is dan het beste. Je kan wel proberen wat knoflook of pompoen door het eten te doen. Sommige eigenaren boeken goede resultaten door hun hond karnemelk te geven. Het is beste is dit gedrag direct te corrigeren en de pup afleiden met een spelletje of iets anders wat lekker is en voor zijn eigenaar minder onaangenaam.

CONSTIPATIE OF HARDE ONTLASTING HOND

Ook honden kunnen last krijgen van constipatie, ook wel obstipatie of verstopping genoemd. In de stoelgang zitten bacteriŽn die afvalstoffen aanmaken. Als de stoelgang niet wordt verwijderd, worden er te veel afvalstoffen geproduceerd. De darmen kunnen deze hoeveelheid niet aan en gaan deze afvalstoffen afgeven in het bloed. Deze zijn schadelijk en giftig en kunnen dus levensgevaarlijk zijn voor jouw hond.

Symptomen constipatie? Een duidelijk teken van constipatie is bloederig slijm bij de stoelgang. Je hond heeft plotseling geen eetlust meer. Ook wordt hij lui en wil hij niet meer spelen. Je zal hem alleen nog maar zien liggen en slapen. Jouw viervoeter zal beginnen te braken. Daarnaast kan de hond ook erg winderig worden.

Oorzaken constipatie? De hond kan iets verkeerd gegeten hebben waardoor de weg van zijn stoelgang geblokkeerd wordt. Scherp en hard voedsel zoals botten zijn moeilijk af te breken. Ook te veel vezels kunnen zorgen voor obstipatie. Te weinig drinken is een derde belangrijke oorzaak. Door het tekort aan vocht wordt de stoelgang droog en hard. Een vierde factor is het gebrek aan beweging. Constipatie komt ook voor bij oudere dieren waarvan de darmen niet goed meer functioneren.

Behandeling constipatie? Het is mogelijk dat je hond zonder behandeling beter wordt. Gebeurt dit niet, ga dan naar de dierenarts. Deze zal jouw hond een lavement toedienen. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er voor dat jouw huisdier correct gevoed wordt. Laat hem voldoende water drinken en veel bewegen.

  © 2010 - Dierenspeciaalzaak - Webdesign: www.digitown.be

dunne ontlasting hond

giardia hond

chronische diarree hond

puppies diarree

slijm in ontlasting hond

dunne ontlasting honden

gele ontlasting

diarree bij honden stoppen

hond diarree

hond en diarree

diarree bij hond

hond met diarree

mijn hond heeft diarree

wat te doen bij diarree hond