hond rassen  hondenfokker  hondenkennel  oppas hond  hond kopen
WWW.DIERENSPECIAALZAAK.TOPLINK.BE
HONDEN EN KATTEN CHIPPEN

Chippen!

Het is tegenwoordig mogelijk om honden en katten te laten "chippen", maar ook vogels, konijnen en paarden. Deze chip is kleiner dan een dubbeltje en bevat een unieke identificatiecode, die met een ISO afleesapparaat gelezen kan worden. 

Waarom een chip?

Een hond of kat kan zijn halsband met penning of adreskokertje verliezen. De tot nu toe gangbare methode van identificatie bij honden is het tatoeëren. Het tatoeëren is een soms vrij pijnlijke en tijdrovende ingreep, die soms niet zonder verdoving kan worden uitgevoerd. In veel gevallen vervagen tatoeagenummers na verloop van tijd of zijn ze door haargroei niet meer (goed) leesbaar. Bovendien zijn tatoeagenummers makkelijk te vervalsen. Bij asielkatten wordt de tatoeage ook wel toegepast, maar in het circuit van de raskatten is het tatoeëren uit den boze.De meeste katteneigenaren vinden de groene tatoeagenummers in de oren van hun kat niet mooi staan.

Redenen voor een goede identificatie
 
Voor de meeste eigenaren van katten is de belangrijkste reden het snel en eenvoudig opsporen van hun vermiste of verdwaalde huisvriend. Een goed identificatiekenmerk van van een kat kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het eigendomsbewijs. Maar ook aan anderen documenten (zoals gezondheidsverklaring, stamboek- en verzekeringsformulier), waardoor het altijd zeker is dat die daadwerkelijk bij het betreffende dier horen. Dekgelden voor de verkeerde kater behoren tot het verleden. Bovendien biedt het uitkomst bij fok- en gezondheidsprogramma's, omdat een onmiskenbare identificatie het mogelijk maakt de herkomst op te sporen van een kat met erfelijke of besmettelijke ziekten. Tot slot is het een goed middel om de illegale dierenhandel terug te dringen. 

Samenvatting van de voordelen van elektronische identificatie:

Hoe werkt elektronische identificatie?
 
Elektronische identificatie bestaat uit een chip (transponder) met een unieke identificatiecode, een afleesapparaat (reader) en een nationale databank. Het meest belangrijke voordeel van elektronische identificatie is de absoluut unieke identificatiecode van de chip, die niet te veranderen of uit te wissen is. Daardoor kan er geen enkele twijfel bestaan omtrent de identiteit van het dier.
De chip is een minuscuul stukje micro-elektronica, dat door een dierenarts per injectie onder de huid van een kat of hond wordt ingebracht. De chip is ongeveer dertien millimeter lang en heeft een doorsnede van twee millimeter. Het is een gesloten buisje van bio-glas met daarin een microchipje en een spoeltje dat functioneert als antenne. Het bioglas zorgt ervoor dat de chip niet afgestoten wordt en dat de chip met het weefsel vergroeit. De chip doet zelf niets. Er zit geen batterijtje in, het dier zal er dus niets van merken en de levensduur is vrijwel onbegrensd. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bijgehouden wordt, gebeurt er iets. Het apparaat geeft een onschadelijk signaal af dat de chip activeert, waarna deze met de identificatiecode van het dier antwoordt.
Als resultaat verschijnt deze code op het scherm van het afleesapparaat.

Hoe gaat de registratie van een gechipped dier in de praktijk?

Nadat de dieren door de dierenarts voorzien zijn van een chip, vult de dierenarts samen met de eigenaar het registratieformulier van ABIEC - BVIRH in. Op dit registratieformulier wordt 1 van de barcode- stickers met de identificatiecode van de chip geplakt en worden gegevens van het dier, de eigenaar en de dierenarts ingevuld. 1 barcodestickertje wordt in het vaccinatieboekje geplakt en de overige stickertjes kunnen eventueel gebruikt worden voor het dierenpaspoort, een eigendomsbewijs, gezondheids- verklaring en dergelijke. Als bewijs van inschrijving ontvangt de eigenaar een registratiecertificaat en een mutatiekaart. Wijzigingen omtrent de eigenaar (bijvoorbeeld een verhuizing) en omtrent het dier (bijvoorbeeld het overlijden) kunnen bij deze databank gemeld worden, zodat de databank over een zo actueel mogelijk bestand kan beschikken.

Vanaf welke leeftijd kun uw dier gechipped worden?

Gelijktijdig met de laatste (cocktail)enting (op ongeveer 12 weken) kan de dierenarts bij een pup een chip inbrengen. Kittens kunnen gelijktijdig met de tweede katten- en niesziekte enting (op ongeveer 12 weken) de 'chip-prik' krijgen.
In verband met stamboekafgifte is het in principe mogelijk om een hond of kat op nog jonge leeftijd (8 weken) te laten voorzien van een chip. Echter hoe jonger het dier, des te lastiger de implantatieplaats exact te bepalen is, daar het dier nog moet groeien.

Waaruit bestaat de identificatiecode van een chip?

De identificatiecode bestaat uit 15 posities. Er bestaan chips waarvan de identificatiecode begint met de landencode en er bestaan chips die deze landencode niet bezitten. Ieder land heeft een eigen landencode door de ISO commissie toegewezen gekregen.
Indien ISO standaard afleesapparatuur gebruikt wordt, kan een ISO chip van een dier ook in het buitenland worden afgelezen. Indien een belgisch verloren dier in het buitenland gevonden wordt, kan men aan de landencode zien dat het dier uit België afkomstig is, en kan men zich met ABIEC - BVIRH in verbinding stellen om de identiteit van het gevonden dier te achterhalen. Indien de chip niet over een landencode beschikt, is het een hele klus om te achterhalen waar het dier vandaan komt, omdat men niet weet met welk nationale databank zij contact op moeten nemen.

Bron: www.huisdierinfopunt.be

  © 2010 - Dierenspeciaalzaak - Webdesign: www.digitown.be

honden

katten

kittens

puppies

puppy

pups

hondenvoeding

dierenspeciaalzaak

dierenwinkel

oppas hond

vakantie hond

hondenfokkerij

kwekerij hond

hond nemen