hond rassen  hondenfokker  hondenkennel  oppas hond  hond kopen
WWW.DIERENSPECIAALZAAK.TOPLINK.BE
TANDEN HONDEN & KATTEN

Ook hondentanden wisselen. Door een goede tandverzorging bij honden voorkom je tandproblemen bij het tanden wisselen, ontsteking tandvlees en vorming van tandsteen.

Tandverzorging honden

Hondentanden

Een hond heeft een melkgebit van 28 tanden: 14 in de bovenkaak en 14 in de onderkaak. Het blijvend gebit meestal 42: 20 bovenaan en 22 tanden onderaan (onechte kies extra onderaan). Sommige rassen hebben meer of minder tanden.

3 weken na de geboorte verschijnen de eerste melktandjes: ze zijn erg dun en scherp. Vaak breekt zoín tandje tijdens het bijten op een speeltje. Het tanden wisselen begint op 3 Ĺ ŗ 4 maanden. Als eerste wisselen de middelste snijtandjes boven. Op ongeveer 9 maanden moeten alle melktanden gewisseld zijn. De hoektanden wisselen als laatste. De echte kiezen verschijnen pas tijdens het wisselen in hun eerste en definitieve vorm. De blijvende tanden zijn duidelijk breder, groter en sterker dan de melktandjes. Het is aan te raden de hond tijdens de wisselperiode veel harde speeltjes te geven om op te knabbelen. Aan de hand van de slijtage van de tanden kan men ruwweg de leetijd van de hond berekenen.

TANDEN WISSELEN HONDEN

Bij kleine hondenrassen gaat er vaak iets mis bij het wisselen van de tanden. De melktanden blijven namelijk zitten naast de blijvende tanden. De melktanden beschadigen zo de blijvende tanden en doen hun stand afwijken. Zijn de melktandjes op een leeftijd van 7 ŗ 8 maanden niet weg, dan moeten ze chirurgisch verwijderd worden. Het tanden wisselen van honden verloopt niet altijd zonder problemen. Een goede tandverzorgingn is belangrijk omdat het honden tanden wisselen zonder ziektes zou verlopen.

VERZORGING / POETSEN TANDEN HONDEN

Dieren die op jonge leeftijd een infectieziekte hebben doorgemaakt kunnen tandproblemen hebben. De tanden vertonen dan vlekken en strepen.

Erg lelijke tanden kan men met kunstglazuur laten bedekken. Honden behandeld met antibiotica op jonge leeftijd kunen verkleurde blijvende tanden krijgen.

Tanden kunnen erg slijten wanneer er veel met stokken en stenen wordt gespeeld. Zoín afgesleten tanden zijn veel gevoeliger voor bederf.

Wanneer het zenuwkanaal open ligt bij een afgebroken tand moet deze gevuld worden en ev. ontzenuwd om bederf te vermijden. Het echte tandbederf, cariŽs, komt weinig voor bij honden.

Wat vaak voorkomt is ontsteking van de kieswortel. Meestal ziet men dan een bobbel ontstaan onder het oog. De enige oplossing is het verwijderen van de desbetreffende kies.

Tandsteen zal zich vroeg of laat ontwikkelen. Dit is een bruin neerslag van voedselresten, kalkzouten, bacteriŽn en speeksel op de tanden.

Dieren wiens tanden niet verzorgd worden door de eigenaar en daarbovenop een zachte voeding te eten krijgen zoals brokken zullen veel sneller tandsteen ontwikkelen.

Het tandsteen zorgt voor tandvleesontstekingen die verantwoordelijk zijn voor een vieze geur en voor het feit dat tanden los gaan zitten en/of uitvallen. Tandsteen moet verwijderd worden door de dierenarts of een goede trimster.

Honden moeten om de twee ŗ drie jaar naar de hondentandarts. Zo kunnen tandproblemen vroegtijdig opgespoord worden

TANDPROBLEMEN HONDEN

Honden hebben zelden tandbederf. Dit danken ze aan hun niet-zure speeksel, de kegelvormige tanden en door te kauwen en te knagen zorgen ze voor een natuurlijke reiniging.

Als jouw hond last heeft van een slechte adem, dan is er een infectie aanwezig is. Ook heeft je hond waarschijnlijk tandsteen opgebouwd.

Door een infectie kunnen de bacteriŽn in de bloedbaan terecht komen en de hart, longen, lever, darmen, nieren en andere inwendige organen aantasten. Oorzaken van tandproblemen

Als je in de buurt van water woont bijvoorbeeld, is de kans groter dat je hond tandsteen zal ontwikkelen. Zacht voedsel laat brokstukken achter in het tandvlees, wat kan leiden tot een infectie.

TANDEN POETSEN HONDEN

In dierenwinkels vind je tandenborstels en tandpastaís speciaal voor honden. Om je hond te laten wennen aan tanden poetsen, koop je best eerst een vingerborstel. Varkensoren, bullepezen, runderoren, lamslongen enz... zijn gezonde hondensnacks en bovendien goed voor de tanden van je hond. Door het tanden poetsen voorkomt u dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast wordt.

Als u bij uw hond begint met tanden poetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud is dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen.

Bij het tanden het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Minstens 1 a 2 keer per week tanden poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst. Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld kunnen dienen voor het tandenpoetsen van uw hond.

  © 2010 - Dierenspeciaalzaak - Webdesign: www.digitown.be

bach bloesem angstige hond

bachbloesem voor hond

kittens bach

puppies bach bloesems

bachbloesems voor honden

bach bloesem remedie voor honden

rescue remedie voor honden

honden agressie en bach bloesems

bange honden en bach bloesems

behandeling angst hond

behandeling agressie hondd

hondenfokkerij

kwekerij hond

hond kopen